Har du någonsin hört berättelsen om tre blinda män som griper tag i en elefant?
En man sträcker sig efter elefantens svans och säger sedan "Han är lång och smal!" En annan tar tag i benet och säger "Han är mäktig och klok!" Ännu en annan tar tag i betena och säger: "Nej ni två, jag kan känna honom, han är skarp!"
Det är så mänskligt, med den relativa sanningen.
Vi ser på livet utifrån bland annat våra erfarenheter och kunskap. Vem har rätt och vem har fel? Ingen har rätt och ingen har fel - det är olika perspektiv utifrån det man kan vara medveten om just där och då i stunden. Allas perspektiv bidrar till livets utveckling, kreativitet och mångfald. Om vi inte dömer en människa utifrån sina tankar och idéer, utan nyfiket vill veta mer, lära sig och förstå hade världen varit en annan plats idag.
Det kan vara också vara så att det finns en ”vit elefant i rummet” som symboliserar ett problem eller en situation som är tydlig för alla, men som ingen verkar vilja diskutera eller ta itu med. Det kan vara något som tabubelagt, kontroversiellt eller pinsamt, och därför undviks av de flesta. Konsekvenserna av att ha en vit elefant i rummet kan vara allvarliga. Det kan leda till spänningar och konflikter i gruppen eller organisationen, eftersom problemet inte adresseras eller löses. Det kan också skapa en känsla av otrygghet och missnöje bland de som är medvetna om problemet men inte kan tala öppet om det. Att ignorera en vit elefant kan också hindra tillväxt och utveckling, eftersom det inte tillåter gruppen att hantera och lösa problem som hindrar framsteg. Det kan också skada förtroendet och relationerna mellan medlemmarna, medarbetarna, eftersom det visar brist på ärlighet och öppenhet.
Det är därför viktigt att bemöta och hantera vit-elefantsituationer på ett konstruktivt sätt, genom att ha en öppenhet och använda Non Violent Communication som verktyg. Det kan vara obekvämt och svårt, men det är nödvändigt för att skapa en hälsosam och produktiv miljö.
Non Violent Communication är en kommunikationsmetod som syftar till att skapa förståelse och empati mellan människor. Genom att lära sig kommunicera utan att döma, kan vi öppna upp för dialog och samarbete istället för separation och konflikt.
När vi använder NVC i vår vardag kan vi skapa en atmosfär av respekt och ömsesidig förståelse. Genom att lyssna aktivt på varandra och försöka förstå varandras känslor och behov, kan vi skapa en känsla av samhörighet, gemenskap istället för separering och misstro.
Genom att bygga upp en kultur av icke-våldsam kommunikation kan vi bidra till att minska konflikter och missförstånd, både på individ, samhälls och globalnivå. Genom att lära oss att kommunicera på ett konstruktivt och respektfullt sätt kan vi skapa en värld där konflikter löses genom dialog och samarbete istället för förtryck och våld.
Genom att använda NVC som ett verktyg för att skapa fred på jorden kan vi bygga broar mellan människor, religioner och kulturer istället för att bygga murar. Vi kan skapa en värld där respekt, empati och förståelse är grundläggande värderingar som styr våra handlingar och relationer. Genom att kommunicera på ett sätt som är fritt från aggression och fördömande kan vi skapa en värld där alla människor känner sig sedda, hörda och respekterade.
NVC är en kommunikationsmetod utvecklad av Marshall Rosenberg, som syftar till att främja förståelse, medkänsla och samarbete i kommunikationen mellan människor. Metoden fokuserar på att uttrycka känslor och behov på ett tydligt sätt, lyssna empatiskt på andra och hitta gemensamma lösningar på konflikter.
NVC består av fyra steg:
Observation: Beskriva objektiva fakta utan att bedöma eller tolka
Känsla: Uttryck dina känslor som svar på observationen
Behov: Identifiera vilja behov som inte uppfylls och varför du känner som du gör
Önskemål: Uttryck vad du vill att den andra personen ska göra för att hjälpa till att möta dina behov.
Genom att använda metoden kan man skapa en atmosfär av öppenhet, respekt och samarbete i kommunikationen, vilket kan leda till förståelse, förbättrade relationer och konflikter tar slut.
Vill ditt företag, förening eller organisation ha en workshop eller temadag kring Non Violent Communication? Eller anlita mig som processledare för konfliktlösning? Hör av er till mig:
Comments